Medycyna

Dodane: 21-01-2016 09:52
Medycyna przeszczepy rodzinne

Skład, składowi nie równy

Czysty skład, czyli inaczej czystość produktu- na przykład białka- jest bardzo ważny do prawidłowego wchłaniania się substancji, ale nie tylko. Na rynku coraz więcej dostępnych jest odżywek, które poza wysoką czystością analizy składowej, reklamują się organicznym pochodzeniem, albo organiczną budową.

Bowiem co z tego, że przyjmujemy po 100g czystego białka, skoro tylko 40% z tego się wchłonie. Dlatego ważne jest, aby wybierać te produkty, które są pochodzenia naturalnego, a nie syntetycznie tworzone. No i dieta również powinna być bogata w ważne dla budowy mięśni substancje.


Za Wiki, definicja aminokwasów:

Aminokwasy (aa, AA, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy


Odżywianie i białka

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.



© 2019 http://lidernet.waw.pl/